במסגרת הגשקו השנתי שלנו, נתמקד בהיביטים השונים שהביאו ליצירת כור אייקידו.
גשקו 2019 – כור אייקידו ויושינקאן אייקידו
בגשקו ננסה להמחיש, רעיונית וטכנית, את הקשר העמוק שבין האומנויות. במהלך האימונים נדגיש את הדומה ונסביר את הסיבה לשינויים שנעשו בתכני היושינקאן המקוריים.
יושינקאן אייקידו
שיטה שפותחה על ידי גוזו שיודה, מתלמידיו החשובים והמוקדמים של אואשיבה סנסאי. מאסטר שיודה, שילב ביושינקאן את מאפייני אומנות האייקידו כפי שתורגלה לפני מלחמת העולם השנייה. הדבר התבטא באימונים מאסיביים של תנועות הבסיס, כמו גם בשימור תכנים מאומנות הדייטו ריו, תורת הלחימה ממנה צמחה אומנות האייקידו. שיודה סנסאי אף שימר את השמות המקוריים של רבות מהטכניקות, דבר שנעלם עם השנים מהאייקידו המודרני.
מאפיינים נוספים וחשובים של יושינקאן אייקידו:
אחידות תנועתית של תנועות הבסיס והטכניקות – כלומר, תנועות הבסיס מרכיבות את הטכניקות.
חלוקה של הטכניקות ליחידות מוגדרות ונוקשות – דבר שנוצר בתחילה לטובת אימון של קבוצות גדולות, ואם חלוף הזמן, הפך לדרך הבלעדית של ביצוע הטכניקות. החלוקה המוגדרת אפשרה אימון אחיד ומסודר, שליטה בסולם המאמצים של החניכים, ויכולת ניתוח טכני מדוייק של כל מהלך.
שוצ'וריוקו – Shu Chu Ryoku, דגש על ריכוז כוח לנקודה אחת.
קורס השוטרים, הסנשוסא – שמהווה את אחת מגולות הכותרת של יושינקאן אייקידו. הקורס אורך שנה, כחמש שעות אימון – שישה ימים בשבוע, האימונים בקורס מפרכים ונעים מתנועות הבסיס ועד לטכניקות המתקדמות ביותר. כל מדריך בבית הספר המרכזי של יושינקאן אייקידו מחוייב לעבור את קורס השוטרים.
פורמט הבחינה של יושינקאן אייקידו – תבנית ייחודית הדורשת, מעבר לביצוע הטכני, רמת בודו גבוהה במיוחד – מיקוד בלתי מתפשר לכל אורך הבחינה.
כור אייקידו
שיטה שהתפתחה מיושינקאן אייקידו. בכור אייקידו משולבים העקרונות הטכניים והפילוסופים של יושינקאן אייקידו עם שני רעיונות מנחים נוספים:
הטמעת הקשר בין האומנות ללחימה
טכניקות האייקידו נגזרות מתורת הלחימה של הסמוראי – לוחם שהיה חמוש בכלי נשק שונים. הטכניקות נועדו למנוע את נסיון היריב לפרוק את מבצע הטכניקה מנשקו, או לחילופין, לפרוק את היריב מנשקו. ביושינקאן אייקידו אין בדרך כלל התייחסות לכלי הנשק, לא בתרגול ישיר של כלי הנשק ולא בתרגול של טכניקות האומנות. חוסר נוכחות כלי הנשק יצר אי וודאות בנוגע לשימוש המעשי של הטכניקות, ובמקרים לא מעטים, להתרחקות העשייה הטכנית מהמקור הלחימתי.
בכור אייקידו ישנה התייחסות למקור הלחימתי, המקור ההסטורי של האומנות – לכלי הנשק. הדבר מתבטא בתרגול מעשי בכלי נשק ובביצוע הטכניקות עם כלי נשק. בנוסף, ניתנת העשרה לתלמידים לגבי קרב בידיים חשופות, לטובת נתינת כלים להגנה עצמית, כמו גם, ללימוד ההקשרים לטכניקות האייקידו.
זרימה
כאמור, טכניקות הקיהון ביושינקאן אייקידו מחולקות לתחנות דרך תנועתיות מוגדרות, מקטעים המאפשרים לימוד מעמיק של כל מהלך, אך גם מונעים זרימה רצופה. בכור אייקידו עקרון הזרימה הוא בעל חשיבות עליונה, דבר שגרם לשינויים שונים בסיליבוס של השיטה.
לטובת העניין, הורחב הבסיס התנועתי של השיטה, כלומר, הוכפלו מספר תנועות הבסיס ונוספו שתי קאטות של מקל הלחימה – הג'ו. במקביל בוטלה החלוקה למקטעים של טכניקות הקיהון, כאשר שימוש בחלוקה נשאר אך ורק כככלי לימודי – לשיקולו של המדריך.
הרעיון מאחורי השינויים היה הטמעת מנגנוני תנועה נכונים בעזרת תרגול תנועות הבסיס, מנגנונים אותם ישלבו המתאמנים בצורה חופשית בטכניקות הקיהון.
תכנית אימונים גשקו 2019
26/07
11:00 – 12:00
נגזרות שיהונאגא
קיהון דוסה – שומטצ'ו דוסה 1,2
12:00 – 13:00
נגזרות איקאג'ו
קיהון דוסה – היריקי נו יוסאי 1,2
13:00 – 15:00
ארוחת/הפסקת צהריים
15:00 – 16:00
נגזרות סוקומן אירימינאגא
קיהון דוסה – טאיי נו האנקו 1,2
16:00 – 17:30
שיעור מיוחד
18:00 – 19:00
ארוחת ערב
20:00 –
פעילות חברתית
27/07
07:30 – 09:00
שיעור מיוחד
"בוקר טוב של יוגה" – תרגול התורם לשיפור ההרגשה הגופנית והנפשית – בהנחיית אורי שהם
09:00 – 10:00
נגזרות קוטאגיישי ואודאגראמה
ג'ו קטא 31
10:00 – 11:00
ארוחת בוקר
11:30 – 12:30
נגזרות ניקאג'ו, סנקאג'ו וכו'
ג'ו קטא 28
12:30 – 13:30
שומן אירימינאגא וטנשינאגא ג'ו קומבינציות